Pohyb a trénovanie zručností u predškolákov.

Od 30. júla 2018 13 novembra, 2022 Aktuality, Odborné články

Dieťa v  predškolskom veku  má pred sebou ešte dlhú cestu, kým dosiahne úplnú zručnosť v koordinácii svojho tela.
Jedným z najdôležitejších faktorov je schopnosť sústrediť sa. Dieťa sa musí naučiť sedieť a úplne sa sústrediť na činnosť ktorú má pred sebou (napr. počúvanie učiteľky).
Neustále ale potrebuje čas pre pohyb, pretože práve pohyb mu pomôže pripraviť na sústredené počúvanie, ktoré ho čaká v školských laviciach.

Prečo je dôležitá stimulácia pohybu a trénovanie základných zručností?
Rozvoj mozgu je priamo spojený s pohybovým vývinom, preto je pohyb nesmierne dôležitý, a je potrebné ho u detí stimulovať.
Mali by ste dbať na to, aby sa v jeho dennom programe našiel čas na temperamentnú pohybovú činnosť.
Predškolský vek je ideálny na zdokonaľovanie už existujúcich pohybových schopností. Vytvorte mu dostatok príležitostí na trénovanie základných zručnosti, ako hádzanie a chytanie, kopanie do lopty, beh, chôdza a všetky ďalšie fyzické aktivity ktoré ho bavia, napríklad tanec, plávanie.

Ak ste si všimli, že si dieťa nie je isté v niektorých pohybových aktivitách, venujte im každý deň pár minút navyše.
Zapojte ich do hry s ostatnými deťmi, naučí sa tak spoločenskej interakcii. Čo je ale dôležitejšie, môže si porovnať úroveň fyzickej pripravenosti so svojimi vrstovníkmi. Deti to vedie k úsiliu zlepšovať pohybové zručnosti ktoré sú náročnejšie ako napríklad skákanie cez švihadlo, loptové hry. V zásade platí, že čím je dieťa staršie, tým širšiu škálu herného náradia vie používať a láka ho k tomu aj pozorovanie iných detí. Zabudnúť by ste nemali na statické aktivity, ktoré zahŕňajú pohyby rúk, nôh a tela. Napríklad balansovanie na jednej nohe.
Nezabúdajte, že v tomto veku by to mala byť pre deti hlavne zábava. Napriek tomu musíte dieťa fyzicky pripraviť na začiatok školskej dochádzky.

 

Predlžujte prechádzky, chôdza je výborný prostriedok, ako budovať fyzickú odolnosť. Postupne predlžujte prechádzky po 5 minútach.
Kombinujte rovnováhu a pohyb. Dávajte dieťaťu čoraz náročnejšie pohybové úlohy.
Vyskúšajte bicykel, balančné dosky, ale pomôžu aj rôzne silové tréningy (lezecká stena, rúčkovanie po preliezkach a pod.).

Stretli sme sa ale s veľkým množstvom detí ktoré mali oneskorený vývin a nezvládali aktivity ako ich rovesníci. Príčin môže byť niekoľko napr. pretrvávajúce tzv. primitívne reflexy ktoré sme do vienka dostali na prvých pár týždňov a mesiacov svojho života (Morov reflex, asymetrický tonický šijový relfex, symetrický tonický šijový reflex ai.). Niekedy sa však stane, že sa nepotlačia včas a ostanú aktívne aj napriek tomu, že ich už dávno mali nahradiť vyššie tzv. posturálne reflexy.
To môže mať následne súvis so špecifickými poruchami učenia a poruchami sústredenia a správania.
Ak máte pocit, že vaše dieťa zaostáva za ostatnými a má viditeľné problémy s vývinom, je najvyšší čas na tom zapracovať.
V Centrum AVARE – sme špecializovaní odborníci na komplexný prístup k diagnostike a intervencii porúch učenia, správania a koncentrácie a iných pridružených ťažkostí.

Použitá literatúra : Richard C. Woolfson (predškolák)
Foto by pexels
a. Bc. Nováková Simona

Katarina Sipos

Autor Katarina Sipos

Katarína Sipos je národná riaditeľka JIAS pre Slovensko a Česko.

Ďalšie príspevky od Katarina Sipos